BRIDGE Festival: acts die je wil zien. Én horen!

 

Vandaag, na maanden van hard werken en voorbereidingen treffen, is het zover: de eerste editie van BRIDGE festival gaat van start! Vijf dagen lang staat de Brainport regio in het tegen van de veelzijdige gitaar. Dat betekent natuurlijk veel live muziek en prachtige shows, maar ook een talkshow, de BRIDGE Guitar Convention en verschillende workshops. 

Van rock naar klassiek tot jazz, van blues naar flamenco: alle genres komen voorbij. Iedereen kan dus genieten van zijn favoriete guitar tunes. Met veel locaties in en rondom Eindhoven, is er een goed gevuld programma. Tom Ketelaar, Hoofd Programmering, is vanuit Muziekgebouw Eindhoven nauw betrokken bij de organisatie van het festival. Wat je absoluut wil zien? Waar je bij wil zijn? En wat je wil horen, natuurlijk? Dat heeft hij voor je op een rijtje gezet! 


Duik de diepte in met Guitar Inside 

Tijdens BRIDGE festival staat de gitaar natuurlijk centraal. We luisteren ernaar, maar we práten er ook over! Guitar Inside is de talkshow der talkshows als je van de gitaar houdt. Van de muziek, de vorm, de klanken, effecten, gitaristen … noem maar op! 

In een huiskamersetting schuiven niet alleen presentatrice Eefke Boelhouwers (Harvest Music, en eerder jaren werkzaam bij Omroep Brabant), vaste sidekick Niels Guns (journalist; guitar enthusiast) en jij als publiek aan, maar ook diverse, interessante gasten. Gasten die aanvankelijk verschillend lijken: jong versus oud, metal versus jazz, man versus vrouw, maar allen één ding gemeen hebben: de liefde voor muziek en dan met name de gitaar.

Er zijn maar een beperkt aantal plekken per talkshow beschikbaar, wees er dus op tijd bij! Hier vind je alle gasten, data en tijden van Guitar Inside op een rijtje. 

 

BRIDGE Guitar Convention 

Op zaterdag 13 mei komt de BRIDGE Guitar Convention naar Muziekgebouw Eindhoven: een grote gitaarbeurs én workshops van topgitaristen. Hier kun je als gitaarliefhebber je geluk niet op!

De grootste merken en gitaarbouwers presenteren hier gitaren, amps, effecten en accessoires. Van vlammende elektrische gitaren van merken zoals Ibanez en Hagstrom, tot hele bijzondere (vintage) gitaren van onder meer DejaWu en Martin Guitars. Voelen en uitproberen mag! 

Bekijk alle workshops en standhouders hier. 

Heroes Night 

Wat je krijgt wanneer je 3 jazzlegendes op het podium zet? Niks anders dan magie! Tijdens de Jazz Heroes Night op 11 mei spelen Reinier Baas, Martijn van Iterson en Richard Hallebeek samen op één podium. Hoewel zij alledrie uniek zijn in hun benadering van jazz, hebben ze één ding gemeen: wanneer de vingers de snaren raken, ontstaat er magisch vuurwerk. Klap op de vuurpijl: ze worden vergezeld door een geweldige band!

 

Gratis stadsfestival met o.a. Dans Dans en The Guru Guru

Ga op ontdekkingstocht door de binnenstad van Eindhoven! Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 mei beluister je de tofste acts tijdens het gratis stadsfestival. Gratis extra tip: wandel- en/of dansschoenen zijn géén overbodige luxe! 

Bezoek op vrijdag 12 mei zeker Lab-1: hier speelt Dans Dans heerlijke jazzy tunes waarop je lekker – jawel - kunt dansen. Later op de avond sluit The Guru Guru (nóg zo’n Belgische topact) de vrijdag af vanuit het Stroomhuisje. The Guru Guru omschrijft haar eigen muziek als “Borderline Rock”. Denk aan koortsige gitaren en een stuiptrekkende ritmesectie. Dat klinkt als een feest om mee te maken! 

Het Wilhelminaplein is sowieso al the place you want to be op zaterdagmiddag, maar op 13 mei al helemaal! Jimmy Diamond neemt je mee terug naar de seventies met zijn Americana-indie-rootsrock met een randje. Zanger en gitarist Jim Zwinselman speelt - naast Jimmy Diamond – ook nog in Bökkers en Boogie Monster, is producer, studiomuzikant én gitaardocent die ook op de pedalsteelguitar uit de voeten kan. Een begenadigd muzikant die een sound heeft om jaloers op te zijn. 

Niet vies van lekkere metal? Ga dan zéker naar Hawxx in de Effenaar! Waar de metalwereld nog steeds veelal door mannen gedomineerd wordt, bestaat Hawwx uit alleen maar vrouwen, waaronder topgitaristen Anna Papadimitriou en Hannah Staphnill. En die wil je graag, héél graag aan het werk zien. 

Ook op zondagmiddag is het goed toeven op het Wilhelminaplein. BRIDGE viert de diversiteit aan klanken, maar ook de vormen van de gitaar. Zo ook de guembri. Nog nooit van gehoord? Dan is de show van Roufaida Aboutaleb (ja, dochter van) een mooi moment om kennis te maken! Ze slaat een bijzondere brug tussen Noord- Afrikaanse muziek en alternatieve gitaarpop. Een interessante mix. Blijf vooral hangen op het leukste plein van Eindhoven, want later op de middag sla je vijf vliegen in één klap bij Five Great Guitars. De gitaren zijn fantastisch, maar de gitaristen ook! Samen maakt deze crème de la crème (bestaand uit Jan Kuiper, Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer, Digmon Roovers en Marcel de Groot) een opwindede reis door de wereld van de moderne gitaar, met improvisatie als uitgangspunt.  Een must-see als je net zoveel liefde voor de gitaar hebt als deze mannen. 

 

BRIDGE festival is een samenwerking tussen Effenaar en Muziekgebouw Eindhoven. Vijf dagen lang staat de Brainport regio in het teken van ’s werelds meest bespeelde instrument: de gitaar. Benieuwd naar het complete overzicht? Dat zie je hier.