De rijkdom die culturele diversiteit brengt aan de evenementensector

 

Culturele diversiteit staat meer en meer centraal in de programmering van organisaties in de evenementensector. Niet alleen op het podium, maar zeker ook achter de schermen. Muziekgebouw Eindhoven wil dat evenementen een afspiegeling zijn van onze samenleving en alle verschillende achtergronden die daarin voorkomen, zodat zoveel mogelijk mensen zich welkom voelen. We leggen uit waarom deze diversiteit zo belangrijk is.

 

De kracht van culturen 

Culturele diversiteit: wat is dat nou eigenlijk? Heel simpel gezegd: mensen met verschillende culturele achtergronden. Wanneer je de kracht van verschillende culturen doortrekt naar de evenementensector, en met name de muziekwereld, biedt het een enorme rijkdom aan verschillende muziekstijlen- en tradities. 

Ieder land, cultuur en iedere gemeenschap heeft haar eigen muziekgeschiedenis en bijbehorende tradities. Door deze verschillende stijlen te gebruiken en omarmen, creëren we een enorme rijkdom aan muziek, die anders niet zou bestaan. Hierdoor wordt de muziekbranche vanzelf diverser, bereiken we een breder publiek en bovendien voelen meer mensen zich thuis. En dit is goed nieuws voor jou als bezoeker: je komt in aanraking met andere culturen of juist je eigen cultuur en raakt geïnspireerd. Je proeft (soms letterlijk) van verschillende culturen en maakt kennis met nieuwe tradities, muziek of andere kunstvormen. 

Het gevoel van gemeenschap en de laagdrempeligheid van evenementen wordt versterkt door verschillende culturen aandacht te geven in de programmering. Een evenement is een enorm geschikte ontmoetingsplek voor mensen  met verschillende achtergronden. Om samen te komen en te genieten van al het moois dat verschillende culturen te bieden hebben. Dit kan een positief effect hebben op onze samenleving: mensen kunnen zich hierdoor meer met elkaar verbonden voelen en meer begrip voor elkaar opbrengen. Een mooie ervaring voor alle bezoekers, dus!

 

Muziek: de verbindende factor 

Dat muziek verbindt, weten we bij Muziekgebouw Eindhoven natuurlijk als geen ander: dit hebben we gelukkig al meer dan eens mogen ervaren. Al duizenden jaren is muziek onderdeel van cultuur, het oudste instrument (een fluit gemaakt van een dierenbot) is zelfs zo’n 40.000 jaar oud! 

Muziek is een van de meest creatieve en expressieve kunstvormen. Het vertelt verhalen en brengt emoties naar de oppervlakte: weinig dingen raken emotioneel zo diep als muziek. Het publiek ontmoet elkaar en voelt zich met elkaar verbonden. Muziek creëert een enorm sterk groepsgevoel. Als je het zo bekijkt, zijn concert- of evenementbezoekers een gemeenschap op zich. 

Het gemeenschapsgevoel wordt nóg meer versterkt, wanneer krachten gebundeld worden. Daarom werkt Muziekgebouw Eindhoven samen met bijvoorbeeld de Turkse, Latijns-Amerikaans en Indiase gemeenschap. Samen organiseren we evenementen waar de mensen uit de gemeenschap zich thuis voelen, en waar iedereen op een bijzonder goede manier kennis maakt met verschillende culturen.

 

Muziekgebouw Eindhoven als ontmoetingsplek 

In de programmering van Muziekgebouw Eindhoven speelt culturele diversiteit een belangrijke rol. Er komen verschillende culturen samen en het publiek vindt hier een ontmoetingsplek waar alle mensen uit Eindhoven en omstreken inspiratie vinden. We bieden verschillende evenementen die een afspiegeling zijn van de diversiteit en rijkdom van verschillende muziekgenres en achtergronden. 

Een mooi voorbeeld is ‘Muziek De Wereld Rond’. Geïnspireerd op de Turkse Wereldkinderdag, werd muziek uit alle windstreken groots gevierd! Samen met Turkish Professionals Network Eindhoven en Kindermuziekweek, hebben we alles uit de kast getrokken om er één groot feest van te maken. En dat is gelukt! Honderden kinderen van verschillende muziekverenigingen liepen mee in de vrolijke kindermuziekparade door de binnenstad van Eindhoven, op weg naar Muziekgebouw Eindhoven. Lees er hier meer over! 

Ook Merhaba Eindhoven is ontstaan door intensief samen te werken met de Turkse gemeenschap. Stichting Ik Wil, Mystiek Productions, Music from the Orient én Turkish Professionals Network Eindhoven werken samen met Muziekgebouw Eindhoven om deze prachtige dag tot stand te brengen.

Dit festival staat volledig in het teken van de Turkse cultuur en vierde vorig jaar haar eerste editie. 
Het was een enorm succes en het spetterende optreden van Turkse popdiva Sertab Erener was één van de hoogtepunten van deze dag. Na dit succes, waar je hier meer over leest, blijft een vervolg natuurlijk niet uit. 

Hola Eindhoven omarmt de aanwezigheid van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in Eindhoven en is een mooie samenwerking tussen Centro Latinoamericano de Orientación en Muziekgebouw Eindhoven. Op deze dag maken we kennis met al het moois (en lekkers!) uit de Latijns-Amerikaanse cultuur. 

 

Save The Dates

Markeer onderstaande data in je agenda en proef, luister en geniet van verschillende culturen! 

 • 4 juni: Hola Eindhoven! 
  Maak kennis met al het moois (en lekkers) uit de Latijns-Amerikaanse cultuur. 

 • 2 juli: Summer Mela ’23 – Vibez van India  
  Een evenement voor het hele gezin! Geniet van heerlijk Indiaas regioneel eten, culturele kunstoptredens de rijke cultuur en diversiteit van India. Een fantastisch voorproefje van de India Day in december! 

 • 6 september: Richard Bona & Metropole Orkest
  Topbassist en zanger Richard Bona voert samen met Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire op unieke wijze uit. 

 • 18 november: Merhaba Eindhoven! 
  Met Mabel Matiz, Music from the Orient én meer! 

 • 2 december: India Day 
  Net bevestigd! Deze dag staat in het teken van de Indiase cultuur. Denk aan heerlijk eten, een kinderprogramma, bazaar, arts & crafts, modeshow en heel veel dans- en natuurlijk muziekoptredens. 

  Over deze bijzondere dag volgt binnenkort meer informatie: houd onze kanalen in de gaten óf schrijf je onderaan deze pagina in voor de world-nieuwsbrief.  

 • Er staan nog veel meer concerten en evenementen op onze agenda waarbij je kennismaakt met verschillende culturen. Bekijk ze hier.

Blijf op de hoogte 

Kun je niet wachten om kennis te maken met al het moois wat verschillende culturen te bieden hebben? Schrijf je dan in voor de world-nieuwsbrief en blijf op de hoogte!