CONCERTVERSLAG - FABRIZIO PATERLININeoklassiek, ambient of new age: hoe je de verstilde schoonheid van de Italiaanse pianist/componist Fabrizio Paterlini ook omschrijft, zelf houdt hij het op ‘een glas rode wijn op een zomeravond’. Dit is volledig tot uiting gekomen afgelopen dinsdagavond in onze intieme Kleine Zaal, waar zijn muziek te voelen, te horen én te zien was. 


Terwijl rustgevende vogelgeluiden op de achtergrond klinken, druppelt de zaal langzaam vol. Een luid applaus verwelkomt het strijktrio, gevolgd door Fabrizio Paterlini zelf. Onder de gerichte spots op het podium begint het concert, waarbij de pianoklanken versmelten met de viool en cello, ondersteund door rustgevende rivierbeelden op de achtergrond.

“What you see is what you hear,” vertelt Paterlini. De rivierbeelden zijn speciaal gemaakt voor zijn nieuwe album 'Riverscape'. Paterlini deelt zijn inspiratie achter het album, geput uit de levendige rivier en de emotionele verhalen van mensen die ermee verbonden zijn, soms zelfs hun leven eraan verliezen. " The river carries memories within its waters," voegt hij toe. Deze emoties inspireerde hem om het nummer 'Water has memories' te componeren.

Paterlini deelt bij elk stuk zijn verhaal dat erachter schuilt. Zo vertelt hij dat tijdens het componeren van het album 'Music from Autumn Stories' zijn inspiratie kwam uit zijn omgeving in Mantua, Italië. Hij beschrijft hoe hij vaak wakker werd met mist rond zijn huisje. Hoewel het soms vervelend was omdat hij niets kon zien tijdens het rijden, vond hij het vooral erg romantisch.

De toevoeging van rustgevende beelden, de inzet van strijkers, maar ook de elektronische geluiden maakt het een avond vol verstilling en emotie, waarbij de muziek van Paterlini het publiek raakt en de beelden een extra dimensie toevoegt. Toch weet hij al die emotie goed in balans te houden met af en toe een luchtig grapje. Zo verontschuldigt hij zich lachend voor het vergeten van zijn bril, waardoor hij de tekst op zijn blaadje niet goed kon lezen. "Een bril maakt me veel minder knap," voegde hij er met een knipoog aan toe.

Paterlini belooft zijn concert af te sluiten met drie nummers die zijn thuis zouden weerspiegelen, want waar hij ook gaat, hij deelt een stukje van zijn thuis met zijn publiek. Na een staande ovatie verlaat hij het podium met het strijktrio, maar tot ieders verrassing keert hij al snel glimlachend terug! Hij licht zijn snelle terugkeer toe met een humoristische verwijzing naar een eerdere show waarbij hij te laat terugkwam en de zaal leeg was.

Na het bedanken van het strijkkwartet en de technische crew van Muziekgebouw Eindhoven, begint hij nu écht aan zijn laatste drie nummers, inclusief het bekende 'Rue des Trois Frères'. Samen met het strijktrio sluit hij de avond af met een hoopvol stuk, omdat hij het publiek niet té emotioneel naar huis wil sturen.

En zo, met een verrassend einde en een vleugje humor, sluit Paterlini de avond af, waarbij hij opnieuw staande ovatie ontvangt voor deze prachtige avond!

Heb je het concert gemist? Of wil je gewoon nog even nagenieten? Bekijk dan hier de foto's van het concert, gemaakt door Jostijn Ligtvoet.

 

Als je deze avond hebt genoten, vind je dit vast ook leuk:

AMIMEA & Job Roggeveen

Organische en avontuurlijke pianostukken

Sound & Silence
do 29 aug ’24 20:15 uur

Ligconcert: Andert Tysma

Beleef liggend prachtige pianoklanken

Sound & Silence
zo 15 sep ’24 19:15 uur

Ligconcert: BARTH.

Beleef liggend prachtige pianoklanken

Sound & Silence
zo 8 dec ’24 19:15 uur