Community Engagement

 

Anno 2021 is 61,5% van de Eindhovense bevolking autochtoon, dat betekent dat 38,5% een migratie-achtergrond heeft. Om ervoor te zorgen dat alle gemeenschappen zich in Muziekgebouw Eindhoven welkom voelen, is het van belang een duurzame band op te bouwen. We willen de programmering die we aanbieden, niet alleen afstemmen op de doelgroep, maar juist vooral mét de doelgroep. 

We borduren voort op bestaande connecties en zien kansen in het smeden van nieuwe vriendschappen tussen (muziek)gemeenschappen en Muziekgebouw Eindhoven. In samenwerking met de Afghaanse gemeenschap organiseerden we in 2022 een benefietconcert voor en door Afghanen. Op deze manier kreeg de gemeenschap in Nederland de kans om iets te betekenen voor de situatie in Afghanistan op dit moment. De avond was een daverend succes, we zijn in gesprek over een structureel vervolg.

Music From The Orient 

Music from the Orient is een Eindhovense stichting die bestaat uit muzikanten die een breed genre beheersen, gericht op het Midden-Oosten. Zij hebben een diverse achterban in Eindhoven van zo’n 200 bezoekers. Wij zien een kans om de krachten te bundelen en deze avonden te combineren met onze wereldmuziek-programmering. Ook zullen zij als ambassadeur voor onze editie van Your World, Your Music 2022 fungeren. 

Your World, Your Music

Muziekgebouw Eindhoven wil mensen met verschillende (culturele) achtergronden verwelkomen en met elkaar in contact brengen, daarnaast streven we ernaar alle bevolkingsgroepen van Eindhoven te bereiken. 

In de serie Your World, Your Music staat de muziek van steeds één gemeenschap – gekoppeld aan één muziekcultuur – centraal. Het kan muziek betreffen van een bepaalde etnische gemeenschap, of juist van een interessegemeenschap of liefhebbersgroep. De muziek reflecteert hun wereld en geeft uitdrukking aan de identiteit van de mensen: Your World, Your Music. 

Elke ‘muziekgemeenschap’ heeft een ambassadeur die helpt vorm en inhoud te geven aan muzikale activiteiten die relevant zijn voor de achterban. Met behulp van de ambassadeur gaan de programmeurs en marketeers van Muziekgebouw Eindhoven in gesprek met de betreffende gemeenschap en inventariseren daar wat nodig en gewenst is. De ambassadeurs worden het gezicht van de marketingcampagnes en bepalen niet alleen de type muziek maar ook zaken als de aankleding van het gebouw, eten en drinken, het type publiek dat uitgenodigd wordt en de marketingkanalen. Eén keer per jaar worden de sleutels van Muziekgebouw Eindhoven worden letterlijk overhandigd aan een de ambassadeur van de betreffende gemeenschap. Een hele dag lang is dit hun muziekgebouw. Op deze manier wil Muziekgebouw Eindhoven 1500 nieuwe vrienden per jaar creëren die normaliter niet de deuren van Muziekgebouw Eindhoven zouden binnenlopen. De eerste aan wie Muziekgebouw Eindhoven de sleutels gaat overhandigen is een ambassadeur uit de Turkse gemeenschap in Eindhoven. Op 24 september 2022 organiseerden we samen het muziekfestival Merhaba Eindhoven! Met 's middags een bazaar en kinderprogramma en 's avonds optredens van een koor, een klassiek ensemble en popdiva Sertab Erener. 

In 2023 gaan we samen met de Indiase gemeenschap in Eindhoven aan de slag.

Muziek De Wereld Rond 

Geïnspireerd op de Turkse Wereld Kinderdag vieren we tijdens 'Muziek de Wereld Rond' muziek uit alle windstreken. De dag trapt af met een feestelijke kindermuziekparade door de stad waarbij iedereen welkom is om aan te sluiten! Bij terugkomst bij Muziekgebouw Eindhoven tref je een feest van jewelste: een markt, internationale hapjes, een gezellige markt, een kinderdisco, een open podium en nog veel meer leuks wacht je deze dag! 'Muziek De Wereld Rond' is tot stand gekomen in samenwerking met Turkish Professionals Network Eindhoven en Kindermuziekweek.