India Day

Vier met ons de Indiase cultuur!
za 2 dec ’23 13:00 uur - 22:00 uur
za 2 dec ’23
13:00 uur - 22:00 uur
  • za 2 dec ’23
    13:00 uur - 22:00 uur
    Muziekgebouw Eindhoven

Tijdens India Day vieren we de Indiase cultuur! Dompel je onder in de betoverende kleuren, smaken en geluiden van India. In de foyers en zalen van Muziekgebouw Eindhoven geniet je van liveoptredens met (traditionele) dans en muziek, proef je het heerlijke Indiase eten op het foodplein en kun je lekker winkelen bij de diverse kraampjes op de bazaar. Of volg diverse workshops op het gebied traditionele kunsten en ambachten zoals yoga, vecht- en schilderkunst. Voor de kinderen is er een middagvullend programma met percussie, Mad Science, henna-art, kleuren en schminken.

India Day is een festival dat is georganiseerd in samenwerking met ambassadeurs van de Indiase gemeenschap uit de Brainport Regio. Samen met het team van Muziekgebouw Eindhoven is het festivalprogramma tot stand gebracht.

Muziek

Tijdens India Day brengen we je betoverende klanken uit India. Zowel ’s middags als ’s avonds geniet je van optredens van de beste Indiase artiesten:

Rechtstreeks vanuit Mumbai: Rajeev Raja Combine

Tijdens India Day ontvangen we Indiase artiesten vanuit heel Europa, en The Rajeev Raja Combine komt zelfs rechtstreeks vanuit Mumbai! Deze band is een van India's meest spannende indo-jazz fusion bands. Speciaal voor India Day komen ze naar Nederland voor een eenmalige show! Met fluitist Rajeev Raja als frontman brengt de band een geluid die echt een feest voor je oren is.


Athreya Fusion, Angel ArunA en meer!

Daarnaast wordt het genieten met de fusion klanken van Athreya Fusion. Deze band, bestaande uit 18 Indiase muzikanten uit heel Europa, combineert Westerse muziek met authentieke Indiase muziek. Hun thuisbasis is Zwitserland en zij spelen twee sets die speciaal voor deze dag zijn vormgegeven. 

Bollywoodzangeres Angel ArunA, die als geen ander weet te raken met haar stem treedt op in onze Tweede Foyer. Ze is als singer-songwriter een bekende naam in de Surinaams-Hindoestaanse en Indiase gemeenschappen, en deed de soundtrack voor Zoop in India, de speelfilm die in 2006 met veel succes in de bioscopen vertoond werd. 

De voetjes gaan van de vloer bij The Indian Dutch Ensemble. Deze band brengt een combinatie van oude en nieuwe Bollywood disconummers waarbij stilstaan geen optie meer is. 

We sluiten de dag af met DJ Balli Kalsi, die zorgt voor een feestje! De internationale award winning Bollywood DJ draait de beste plaatjes uit heel India!


Traditionele dans

Speciaal voor India Day werken verschillende dansscholen van Eindhoven samen aan een drie uur durend programma waarin dansstijlen uit India voorbij komen. Bij 'Natya Nectar: A Celebration of Indian Dance' geniet je van de traditionele dansstijlen Odissi, Bharata Natyam, Kathak, Mohiniyattam en Andhranatyam.

Shyama Warrier – Natanam / Academy of Dance and Arts
Kalabhavan by Keya
Poornima Nair – Shankara / Dance Academy
Sri Manjulika
Dance School Mohini
Kathak by Sonali


Fashion show

Tijdens de fusion fashion show 'Six Yards of Love' staat de sari centraal. De sari is een traditioneel kledingstuk wat wordt gedragen door Indiase vrouwen. De sari wordt op verschillende manieren gedrapeerd, en toont de enorme diversiteit van de Indiase cultuur als geheel. Het is iets wat op zoveel manieren geïnterpreteerd kan worden. Van romantisch tot traditioneel; de V-Teach Fusion modeshow brengt traditie, innovatie en creativiteit samen met een extatische audiovisuele ervaring.


Workshops

Ben je nieuwsgierig naar traditionele Indiase kunsten? Doe dan gratis mee aan de workshops die deze dag plaatsvinden. Maak kennis met de krijgskunst Kalaripayattu door Kalari Amsterdam of ga aan de slag met Madhubani schilderkunst. Ontspan tijdens de workshop yoga met leraar Ankesh Singh en leer meer over de holistische gezondheidskunst Ayurveda.


Kinderprogramma

India Day is er voor de hele familie. Ook voor kinderen is er de hele dag van alles te doen. Er is een springkussen en er zijn uitdagende workshops. Zo leren ze bij Mad Science over de fascinerende eigenschappen van licht en gaan ze zelf aan het experimenteren. Ze kunnen zich als de meest fantastische figuren laten schminken of een prachtig henna design laten zetten. Al deze activiteiten zitten inbegrepen in het kinderticket, wat slechts €5,- kost!


Bazaar

De gehele dag kun je terecht bij marktkraampjes van Indiase ondernemers op de gezellige bazaar. Je smaakpapillen komen vandaag niets tekort. Tijdens India Day proef je het heerlijkste eten uit alle regio’s van India en drink je typisch Indiase Desi drankjes.

Bekijk hier een onverzicht van alle food stalls


En meer!

Dit is nog niet alles. Kom meer te weten over het perspectief van India op wereldwijde harmonie en een duurzame toekomst bij de lezing van de Ghandi Centrum Ambassade van India directeur Krish Gupta. Bij Hamara Music Group Eindhoven presents 'The Regional Tunes of India', powered by Spotlight/ASML komen alle lokale Indiase talenten voorbij.


De prijs van een normaal ticket van €12,50 is opgebouwd uit een ticketprijs van €10 en €2,50 aan servicekosten. De prijs van een kinderticket is opgebouwd uit een ticketprijs van €2,50 en €2,50 aan servicekosten. Entree is gratis voor kinderen van 0 tot 2 jaar.


Programma:

13:00 uur: Aanvang bazaar, food & kinderactiviteiten
13:00 uur: Percussie workshop door Niti Ranjan Biswas 
13:00 & 13:40 uur: Workshops Kalaripayattu by Kalari Amsterdam
14:00 uur: Lezing Krish Gupta
14:30 uur: Fashion Show 'Six Yards Of Love'
14:30 uur: Lezing en demonstratie Madhubani schilderen
15:00 uur: Workshop Madhubani schilderen
15:00 uur: Workshop Ayurveda
16:00 uur: Percussie workshop by Niti Ranjan Biswas 
16:00 uur: Mad Science show
16:00 uur: Natya Nectar: A Celebration of Indian Dance
17:00 uur: Athreya Fusion
17:00 uur: Hamara Music Group Eindhoven presents The Regional Tunes of India
17:30 & 18:10 uur: Workshops Kalaripayattu
19:00 uur: Rajeev Raja Combine
19:00 uur: Angel ArunA
19:00 uur: Workshop Yoga
20:00 uur: Fashion Show 'Six Yards of Love'
21:00 uur: Athreya Fusion
21:00 uur: The Indian-Dutch Ensemble
22:00 uur: DJ Balli Kalsi
00:00 uur: Einde India Day

Bekijk hier de timetable


Your World, Your Music

India Day is onderdeel van Your World, Your Music, een concept waarin de muziek en cultuur van één Eindhovense gemeenschap centraal staan. In samenwerking met ambassadeurs van de betreffende gemeenschap wordt het festivalprogramma tot stand gebracht. Na Merhaba Eindhoven! - georganiseerd in samenwerking met de Turkse gemeenschap in 2022 - is India Day de tweede editie van Your World, Your Music.

India Day wordt mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van India en door onze ambassadeurs: